9
2
3
7
2
4
8
10
8
6
1
6
9
7
1
10
3
5
4
5
Wij gaan
verder ...

Fiscaal partner of niet?

Als fiscaal partner kun je samen aangifte inkomstenbelasting doen en gezamenlijke inkomsten en aftrekposten kun je dan verdelen. Wanneer ben je nou fiscaal partner met iemand?

Als je fiscaal partner bent kun je samen aangifte inkomstenbelasting doen. Gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten mag je dan verdelen. Deze verdeling kan van invloed zijn op de te betalen of terug te ontvangen belasting. Wanneer er sprake is van drempelbedragen, bijvoorbeeld bij het aftrekken van ziektekosten, dan wordt de drempel berekend op basis van het inkomen van beide fiscale partners samen.

Wie is je fiscale partner?

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, ben je vanaf dat moment fiscaal partner. Woonde je in het jaar voorafgaand aan het huwelijk of geregistreerd partnerschap al samen, dan ben je fiscaal partner vanaf het moment dat je op hetzelfde adres stond ingeschreven bij de gemeente.

Als je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap bent aangegaan, maar wel met iemand op hetzelfde adres staat ingeschreven, ben je fiscaal partner als je aan één van de volgende voorwaarden voldoet. We noemen hierbij de meest voorkomende voorwaarden.

  • Je bent beide meerderjarig en hebt een samenlevingscontract bij de notaris afgesloten
  • Je hebt samen een kind
  • Een van beide heeft een kind van de ander erkend
  • Je bent samen eigenaar van een woning waar je samen in woont
  • Bij een pensioenfonds ben je aangemeld als pensioenpartners
  • Je bent beide meerderjarig en op je adres staat ook een minderjarig kind van 1 van beiden ingeschreven (samengesteld gezin).

Indien je een deel van de woning verhuurt aan degene met wie je op hetzelfde adres staat ingeschreven en met die persoon geen fiscaal partner wilt zijn, kun je een verzoek doen bij de Belastingdienst om niet als fiscaal partner te worden aangemerkt. Je moet dan wel een schriftelijke huurovereenkomst kunnen laten zien en op zakelijke gronden verhuren.

  • Je was het jaar ervoor ook al fiscaal partner van elkaar
  • Je woont samen met je kind of met je vader of moeder, je voldoet ook aan een van de bovenstaande voorwaarden en bent beide 27 jaar of ouder.
  • Je hebt een stiefkind en voldoet aan een van de voorwaarden voor fiscaal partnerschap met je stiefkind. Vanaf het moment dat je stiefkind 18 jaar is ben je fiscaal partner van elkaar. Je kunt er voor kiezen om geen fiscaal partner te zijn met je stiefkind tot je beiden aan het begin van het kalenderjaar 27 jaar of ouder bent. Hiervoor moet je wel een gezamenlijk verzoek naar de Belastingdienst sturen.

Ben je geen fiscaal partner, dan ben je ook geen toeslagpartner.

Voldoe je samen aan een van de voormelde voorwaarden, dan ben je fiscaal partner vanaf het moment dat je samen op hetzelfde adres stond ingeschreven bij de gemeente. Was dat al in het jaar ervoor, dan ben je het hele jaar fiscaal partner.

Het fiscaal partnerschap eindigt op het moment dat je niet meer samen op hetzelfde adres staat ingeschreven. Ook als je nog wel aan een van de voorwaarden voldoet.

Een uitzondering hier op is de situatie dat één van beide partners (of allebei) in een verzorgings- of verpleeghuis wordt opgenomen. Je blijft dan toch fiscaal partners. Mocht je ongehuwd samenwonen en deze situatie doet zich voor, dan blijf je fiscaal partner tenzij je de Belastingdienst laat weten geen fiscaal partner meer te willen zijn of als je een andere fiscaal partner krijgt.

Was je getrouwd of had je een geregistreerd partnerschap en ga je uit elkaar? Dan ben je geen fiscaal partner meer vanaf het moment dat je niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven èn je advocaat het verzoek tot scheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap heeft ingediend bij de rechtbank dan wel dat je beide de overeenkomst tot beëindiging van het geregistreerd partnerschap hebt ondertekend (indien je uit elkaar gaat zonder tussenkomst van de rechter. Zo lang je op hetzelfde adres staat ingeschreven, blijf je ook fiscaal partner van elkaar.

We hebben in dit artikel de belangrijkste regels uiteengezet. Heb je nog vragen of wil je advies over je specifieke situatie? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!